Logo Hem Uthyrning Aktiviteter Guidningar Natur og Kulturskola Om oss Kontakt & Priser
Vackra Sulegång sett från sjön
Upplev gamla tider
Fiska och bada i Hemsjön
Paradis för barnen
Byn har tre hus och ett torp
Tidsenligt möblerade
Upplev den Småländska naturen
Det vackra torpet från 1700-talet
En tur i kanoten ger ro och balans
Vacker inredning
Lek i naturen
Byn består av 14 byggnader
Lek på bryggan

Aktiviteter

Sulegång Kultur och Natur Center har de största förutsättningar man kan tänka sig vad gäller att hålla kurser i Traditionell Ekologisk Kunskap som till exempel Byggnadsvård, Gärdesgårdshägning, Linberedning, Ullberedning – Tovning, Spinning, Bakning i Vedeldad bakugn, Ystning, Korvstoppning med mera inom traditionell matlagning, Ängsskötsel, Hamling/Lövtäckt Skogskörning, Lantbrukskörning med häst, Restaureringsröjningar, Koltillverkning etc.

Aktiviteter

SulegångHistorisk Byavandring

På Sulegång har du möjlighet att få en guidad tur i gårdsmiljön där historien och miljön kring gården beskrivs blandat med skrock och skrönor från förr.

Bokning och priser

SulegångNaturreservatet i Blomsfors

Sulegång gränsar till naturreservatet Blomsfors som ligger vid Viråns utlopp från Yttern. Här kan vi erbjuda er kunnig guidning i den vackra naturen som domineras av lövskog mellan små insprängda före detta åkrar. Marken är rik med mängder av blåsippa samt inslag av tandrot och vårärt. Här finns också mycket spännande död ved och gott om gamla träd.

Bokning och priser

Horse and wagonHäst och Vagn

Ni kan beställa en tur med häst och vagn längs slingrande byvägar. Välj mellan gammal trilla med en häst eller en modern vagn med plats för 8 – 10 passagerare.

Bokning och priser

HayTidsresa

Vi gör en tidsresa över dagen och lever 1800-tals liv. Temat kan variera efter årstiden. Kanske provar vi lien om det är skördetid eller kör vi ut ved med hästen eller pysslar var och en med sitt… allt från att tälja räfsepinnar till att karda ull. Gemensamt lagar vi mat över öppen eld i spisen på torpet och kokar kaffe på trefot.

Bokning och priser

BirthdayGammaldags Barnkalas

Fira ditt barns födelsedagskalas i Sulegång. Massor av lekar och bus. Åka häst och vagn eller rida ponny eller kanske fiska, inte nudda marken med mera med mera! Bullar och tårta – välj din favoritmeny. Kanske trollen har hemliga påsar till alla barn när festen är slut.

Bokning och priser

HayVar med och skörda hö på gammalt vis och prova att åka hölass

Räfsa, Hässja, Hoppa, Saft och Bullar – hör flugorna surr och känn värmen av solen mot din kind. Drag in doften av nyskördat hö och häst djupt, djupt in i ditt barndomshjärta!

Bokning och priser

CanoePaddla och fiska

Ta en härlig tur på sjön i lugn och ro. Kanske tar du med metspöet och provar fiskelyckan. Till barnens ö är bara barn välkomna! Vuxna äga ej tillträde! Möjligen kan de få göra en kort visit – om de betalar en dyr lösen… Nämligen 1 kg godis!

Bokning och priser

MusicMusik

Sulegång är en otroligt inspirerande miljö för musiker! Byn är som gjord för en folkmusikfestival eller andra musikarrangemang. Här finns ännu så länge en tramporgel och ett piano. Övriga instrument tar du med själv.

Bokning och priser

Högtider

WeddingBröllop

Fira den största dagen i ert liv i Sulegång! Här finns gott om plats för dina släktingar och vänner. Välj att fira bröllopsmiddag ute i rosendoften eller inne i stora salen. Dansa bröllopsvalsen på bryggan och låt gäddorna klappa takten! Självklart anländer brudparet med häst och vagn!

Bokning och priser

EasterFira påsk

Familjefest med äggmålning, måla dig till påsk-Käring, leta efter påskäggen som påskharen har gömt i skogen under stock eller sten. Och så klart en mumsig påskbuffé!

Bokning och priser

Företagsevenemang

TreeKickoff & Teambuilding

Ta med personalen på teambuilding dag ut i naturen. Back to basic. Låt naturen göra underverk och rensa hjärnorna så att nya fräscha utvecklande idéer kan ta plats. Ni kanske ska starta upp ett nytt projekt, en ny verksamhet eller ett nytt verksamhetsår. Det kan handla om en kickoff för att få ihop nya grupper, att förstärka kontakten mellan medarbetare som kanske inte ser varandra i vardagen, bara har telefonkontakter med varandra etc.

Vi har ett antal arrangemang som är lämpliga för det syftet. Välj mellan att göra ett evenemang under en dag, en eftermiddag, en kväll eller kanske flera dygn hos oss. Det kan handla om vildmarksaktiviteter, att bygga gärdesgård tillsammans eller göra en tidsresa till en speciell tidsålder och samarbeta kring matlagning olika typer av hantverk. Olika tävlingar kan avsluta kickoffen.

Vi vill dock poängtera att vi inte jobbar med frågor om gruppdynamik, analys av hur deltagare reagerar i olika situationer etc. För er som vill ha den dimensionen i ert event rekommenderar vi att ta in ytterligare kompetens. Några av våra arrangemang kan dock användas i det syftet, men vår kompetens är att skapa evenemanget.

Bokning och priser

GroupMinikonferens

Här finns möjlighet till mindre konferenser i gammaldags lugn och mjuk miljö som får stressen att släppa. Varva konferensen med gammeldags övningar i unik miljö. Eller ta bara en timmes paus och vandra i naturen.

Bokning och priser

Kurser

RepairByggnadsvård

Vår, sommar och höst har vi kurser i Byggnadsvård. Lär dig att koka egen Falu rödfärg! Lär dig hur man reparerar skador på gamla hus utan att förstöra husets ursprungliga utseende. Knut-timmring, skiftesverk, att lägga sticketak och mycket mer.

Bokning och priser

FenceGärdesgårdshägning

Lär dig hur man bygger en stadig gärdesgård som håller alla djuren inne i betesmarken – det kan verka dyrt och tidskrävande men när den väl är på plats står den där i trettio år! Det gör inga andra staket utan underhåll flera gånger per säsong! Dessutom är det ju otroligt vackert och får din gård att få ett helt nytt ansikte.

Bokning och priser

BreadBaka limpebröd i Vedeldad Bakugn

Lär dig konsten att göra en äkta skållad limpebrödsdeg och hur man eldar i bakugnen för att den ska bli lagom varm och hålla värmen tillräckligt länge för att grädda limporna. Detta är en bortglömd konst idag, och den ljuva smaken av den färdig gräddade limpan är snart också glömd…

Bokning och priser

CheeseYsta din egen ost till Jul

Ett härligt hantverk som inte får glömmas bort! Att ysta ost till jul var ungefär lika självklart som vår tradition idag att pynta till jul. I det gamla bondesamhället gjorde man ju allting själv. Det är inte lätt att ysta sin egen ost utan det kräver mycket övning.

Bokning och priser

AgriSkogskörning lantbrukskörning med häst

Lär dig den ädla konsten att använda hästen i arbetet, både vid skogs körning och vid arbetet på åkern. Vi har många av de gamla redskap som användes till häst i det fossilfria samhället. Ett roligt och miljövänligt alternativ i ett mindre lantbruk. Vi har även moderna redskap till skogskörning med häst.

Bokning och priser

WoolTovning

Fårull har unika egenskaper som gör att man kan forma den genom att tova ihop ullfibrerna. Detta är en urgammal konst som du kan lära dig hos oss. Tova din egen hatt, väska eller vad du kan hitta på, låt fantasin flöda. Du får också prova på att nålfilta.

Bokning och priser

MeadowÄngsskötsel

Kursen omfattar såväl ängens historia som hur man hävdar en äng. Tekniken vid lieslåtter och skötseln av lien. Faktakunskaper inom arter som är typiska för olika ängsmiljö. Vilka typer av ängar som finns.

Bokning och priser